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 Issue(s) Submitted by (Name/LWDB) DEO Response 

1. When is the training application required?  

Margaret O’Boyle LWDB 12 

Once all training program selection documentation is submitted 

by the TAA participant, the Local TAA Coordinator must create 

a training application before enrolling the TAA participant in any 

TAA-funded training, as indicated in the policy. 

2. Is the application required before enrolling in 

training or before TAA funded services are added?   

TAA-funded services, such as employment and case management 

services, may be provided prior to the creation of a training 

application. However, no TAA-funded training services may be 

approved before the Local TAA Coordinator creates the training 

application in Employ Florida, as indicated in the policy.    

3. Is this entered simultaneous? The TAA participant may be enrolled into training on the same 

day as the approval of the training application.   

4. Is the WIOA co-enrollment required at the beginning 

of TAA services? 

The WIOA co-enrollment requirement is not discussed in this 

policy.     

5. General Question - Why is WIOA co-enrollment 

required?   

The WIOA co-enrollment requirement is not discussed in this 

policy.   

6. IV.S - If the Claimant is not co-enrolled, is MSG in 

TAA still required? 

The policy has been updated to state: “All participants in TAA-

approved training require Measurable Skills Gains to be 

documented in Employ Florida.” 

7. IV.A - What constitutes a comprehensive 

assessment? 

a.       Would this be Universal Initial assessment  

b.       My next move assessment  

c.       Work Keys assessment  

d.       Objective assessment in employflorida.com 

The comprehensive assessment must meet the requirements 

outlined in Administrative Policy 108 - TAA Employment and 

Case Management Services. 

8. IV.O - Are OJT 104 weeks in addition to the TAA 

week or do they run concurrently? I am wondering 

if TRA is available and if the 104 weeks are 

additional training weeks.  

 

Example:  Completed a training, now will enter a 

OJT or some type of internship?  

 

Trade Readjustment Allowances may not be available for OJT 

participants due to earned income.  If the participant is placed in 

an internship (non-paid) as part of an approved training program, 

TRA may be available but this would not be considered an OJT.  

 

The policy has been updated to state: “TAA participants may be 

approved for a training plan which consists of both classroom-

based training and OJT, however, the duration of the total training 

http://www.floridajobs.org/docs/default-source/office-of-workforce-services/adminpolicy_taa_employment-casemgmtsvcs_consultn.pdf?sfvrsn=f51640b0_2
http://www.floridajobs.org/docs/default-source/office-of-workforce-services/adminpolicy_taa_employment-casemgmtsvcs_consultn.pdf?sfvrsn=f51640b0_2
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plan must adhere to Section IV.L of this policy with the OJT 

portion of the training not exceeding 104 weeks.” 

9. General Question - Specific to EF document upload, 

Region 14 has procured our own document 

management system that has always met all 

monitoring requirements. Would it be possible to 

continue utilizing our document management system 

rather than uploading documents into EF? 

Rene Davidson LWDB 14 DEO appreciates some LWDBs have procured stand-alone 

document management systems in lieu of utilizing the document 

management system available in Employ Florida. However, to 

ensure state-level staff have access to the documents and 

information required to process TAA participant income-support 

benefits through a secure and accessible means, and to conduct 

data validation required by the Trade Adjustment Assistance Data 

Integrity (TAADI) report, the requirement to store all TAA-

related source documents in the Employ Florida document 

management system has been deemed a necessity. 

10. General Question - The new Employ Florida TAA 

specific “T “codes are now available for use; 

however, the typical EF service codes are also 

available. Should staff enter the standard EF service 

codes along with the TAA specific “T” services 

codes, or are TAA service codes sufficient?   

 LWDB staff should continue to use the standard service codes in 

Employ Florida and not the codes outlined in Administrative 

Policy 108 - TAA Employment and Case Management Services 

until this policy has been approved by the State Workforce 

Development Board.  Once approved, TAA staff will only be 

required to enter the new TAA service codes. 

11. IV.D - This paragraph begins with, “Once both forms 

are completed”; Please, what are these 2 forms being 

referenced? 

Donna Doubleday LWDB 19 The policy has been updated to provide clarification and now 

states: “Once all training program selection documentation is 

submitted by the TAA participant…” 

12. IV.F - Is supporting documentation (from a 

physician) required if a training waiver is 

recommended for health reasons? 

No. The policy has been updated to provide clarification and now 

states: “Note: Supporting medical documentation is not required; 

information about TAA participant health issues, if any, and 

sensitive/personal and confidential information must not be 

documented in Employ Florida nor stored in the participant’s 

electronic or hard-copy case file.” 

http://www.floridajobs.org/docs/default-source/office-of-workforce-services/adminpolicy_taa_employment-casemgmtsvcs_consultn.pdf?sfvrsn=f51640b0_2
http://www.floridajobs.org/docs/default-source/office-of-workforce-services/adminpolicy_taa_employment-casemgmtsvcs_consultn.pdf?sfvrsn=f51640b0_2
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13. IV. G - The guidance suggests that a revocation 

should not occur without several documented 

attempts to contact the participant.   

a. Please define “several.” 

b. Is there a time frame that is considered 

ample time given to a participant to respond to an 

attempt to contact for waiver review? 

The policy has been updated to provide clarification and now 

states: “…a minimum of six attempts to contact the participant 

over a three-week period…” and “ 

 IV.H - Medical problems- Is supporting 

documentation (from a physician) required if a 

training waiver deadline extension is recommended 

for medical reasons? 

No.  The policy has been updated to provide clarification. now 

states: “Note: Supporting medical documentation is not required; 

information about TAA participant health issues, if any, and 

sensitive/personal and confidential information must not be 

documented in Employ Florida nor stored in the participant’s 

electronic or hard-copy case file.” 

 


